Ga de marathonuitdaging aan!

Ga de marathonuitdaging aan!

Steeds meer mensen gaan de uitdaging aan om op een dag de marathon te lopen. Ook jouw uitdaging? Om helemaal tot het einde van de 42,195 km te gaan! Ontdek, alvorens je in dat avontuur te storten, de tips van de Isostar voedingsdeskundige.

KIES HET JUISTE MOMENT

Net als iedere sportprestatie, moet ook een marathon van tevoren goed voorbereid worden. Ga geen uitdagingen aan die je niet waar kunt maken. Voordat je je eerste marathon loopt, zul je twee jaar lang regelmatig, zo'n 3 tot 4 keer een uur per week, moeten trainen. Als je ouder bent dan 40, luister dan goed naar je lichaam voordat je hieraan begint en win advies in van je huisarts. Zorg voor een normaal postuur en vermijd overgewicht.

NEEM DE VOORBEREIDING SERIEUS

Afhankelijk van het niveau ligt de trainingsfrequentie voor de meeste lopers rond de 4 à 5 keer per week. Basis duurvermogen is het aanbevolen ritme tijdens de training. Dit is het ritme waarbij je al rennend nog kunt praten. Het vertegenwoordigd tussen de 75 en 85% van de trainingstijd. Als je bijvoorbeeld van plan bent 4 1/2 uur te lopen is het aanbevolen ritme 7 min/km, bij 5 uur is dat 7min50/km.

Een of twee keer per week moet ook aan intervaltraining worden gedaan. Het is belangrijk om de voorgestelde ritmes in acht te nemen. Plan minstens 2 trainingen van meer dan 2 1/2 in de weken voorafgaand aan de marathon.

Het trainingsprogramma moet van het begin tot het eind gevolgd worden met zo weinig mogelijk improvisaties in het traject. Als gevolg van een vals gevoel van "gemakkelijkheid"  bij de trainingen, overschatten lopers vaak hun vermogens en passen hun programma aan. In tegenstelling tot wat velen denken, kan overtraindheid leiden tot problemen bij het herstel en de prestaties schaden.

VERGEET DE VOEDING NIET!

De marathon wordt gezien als een intensieve sport. De energiebehoefte is groot en wordt geschat op meer dan 600 kcal/uur.

Het is belangrijk om enkele dagen voor de wedstrijd de glycogeenreserves, energie die vooral in de spieren ligt opgeslagen, aan te vullen. Zorg bij voorkeur voor voeding op basis van koolhydraten (pasta, rijst, griesmeel, aardappels, gedroogde groentepuree) zonder hierbij groente en fruit te vergeten.

ORGANISEER JE RAVITAILLERING ALS EEN PROFESSIONAL!

Een goede organisatie van je voeding tijdens de marathon is vaak de sleutel tot succes, het op peil houden van het suiker- en vochtgehalte is essentieel.

  • Sla geen enkel voedingsmoment over, zelfs niet de eerste.
  • Kies, om de maag te ontlasten, voornamelijk vloeibare of semi-vloeibare voedingsmiddelen. Gelletjes worden aanbevolen vanaf de 10e km en dan gedurende de hele loop, neem ze in kleine slokjes met water.
  • Het drinken van energiedrank is essentieel. De aanbevolen hoeveelheid is 500 ml/uur, en meer als het warm is. Als je het lastig vindt om al rennend te drinken, stop dan even en drink met kleine slokjes. Zo wordt het gemakkelijker opgenomen, want bij inspanning verloopt de maaglediging langzamer. Isostar Endurance+ Energy Sport Drink Orange is speciaal samengesteld voor duurinspanning. Omdat het een optimale mix is van enkelvoudige en meervoudige suikers, zorgt de isotone sportdrank voor een geleidelijke en langdurige toevoer van energie. De antioxiderende vitamines (C en E) die erin zitten, helpen de oxidatieve stress als gevolg van langdurige inspanning, te verminderen. Vitamine B1 helpt de energie te mobiliseren en natrium gaat kramp tegen.
  • Het kan zijn dat je in de loop van de marathon vast voedsel nodig hebt om grote energieverliezen te compenseren.

HET DOEL BEREIKEN

Het is je eerste marathon, dus vergeet de klok! Het is het beste om je als doel te stellen de race uit te lopen! Zorg ervoor dat je vanaf de eerste kilometers in het goede ritme komt, rekening houdend met je niveau maar ook met de weersomstandigheden. Als je te snel van start gaat, loop je het risico daar aan het einde van het parcours een hoge prijs voor te betalen.

 

Secure payment