HOE BELANGRIJK IS IJZER VOOR ATLETEN?
IJZERTEKORT BIJ SPORTERS
Bij sporters is zuurstofvoorziening van de cellen heel belangrijk en zorgt ijzer ervoor dat de zuurstof door het bloed vervoerd wordt.
Bij duursporters (aeroob) en bij sporters die anaeroob actief zijn (sprinters) is in verschillende studies een lage concentratie ferritine in het plasma aangetoond. Bovendien leidt een korte opeenvolging van intensieve inspanningen tot een situatie waarin het gehalte aan rode bloedcellen daalt en bloedarmoede door ijzertekort ontstaat.
IJzertekort zou dus een fysiologische reactie op een fysieke inspanning zijn en niet zo zeer door nutritionele bloedarmoede.
Maar wat de oorzaak ook is, ijzerverlies (zweet, ontlasting, urine, menstruatie) moet worden gecompenseerd. Dit verlies is ongeveer 1 mg/dag bij zittende personen, twee tot drie keer groter bij sportmannen en twee tot vijf keer groter bij sportvrouwen.
TEKENEN VAN BLOEDARMOEDE
Bloedarmoede herkennen is niet altijd gemakkelijk. De eerste tekenen zijn algemene vermoeidheidsverschijnselen: lusteloosheid, langdurige of onverklaarbare vermoeidheid, prikkelbaarheid, nervositeit, spierpijn, benauwdheid.
Ze kunnen gepaard gaan met meer specifieke verschijnselen: problemen met het samentrekken van de spieren, verminderd inspanningsvermogen, moeite met trainen, verminderde prestaties.
Deze tekenen hoeven niet per se tegelijkertijd voor te komen. Alleen een bloedtest kan een beeld geven van de ijzerreserves. Aangezien de daling van ijzerreserves systematisch voorafgaat aan de daling van het hemoglobinegehalte, kan deze meting van biologische parameters als waarschuwingssignaal dienen.
IJZERTEKORT COMPENSEREN
Eet regelmatig ijzerrijke voeding.
De rijkste voeding per 100 g is (bron: Ciqual):
- Orgaanvlees, kalfslever: 10 tot 30 mg
- Cacao: 12 mg
- Schelpdieren, oesters: 8 tot 23 mg
- Groenten en gedroogd fruit: 5 tot 7 mg
- Rood vlees: 2 tot 3 mg
- Verse groenten: tussen 2 en 3 mg
Voor een betere opname van non-heemijzer wordt aanbevolen om voeding, die dit ijzer bevat (groenten, fruit), te combineren met voeding die rijk is aan vitamine C, die in groenten en fruit voorkomt (voornamelijk in citrusvruchten, peterselie, kiwi, kool...).