VOEDINGSTIPS VOOR MARATHONS

VOEDINGSTIPS VOOR MARATHONS

GEEN GEWAAGDE INITIATIEVEN!

Het lichaam heeft een hekel aan verandering! In deze laatste week ga je geen nieuw paar schoenen uitproberen! Hetzelfde geldt voor je voeding.

Verander niets aan de goede eetgewoonten die je de afgelopen weken hebt aangenomen, dat wil zeggen: vermijd vette en suikerrijke voeding en alcohol.

Op materieel vlak weet je precies wat je meeneemt aan versnaperingen (gels, dranken). Maak een definitieve keuze op basis van je smaak en de producten die je hebt geprobeerd.

HET WINNENDE RECEPT

De twee doelstellingen voor deze laatste dagen zijn: een optimale hydratatie en aanvulling van de koolhydraten.

Hydratatie

Vergeet niet te hydrateren voor en na een lange training. Bovendien riskeren opeenvolgende trainingen, vooral als deze in de hitte zijn uitgevoerd, een groter verlies van natrium dat moet worden gecompenseerd.

Drink deze week dan ook veel: twee liter verdeeld over de hele dag.

Aanvulling koolhydraten

De aanvullen van koolhydraten zorgt voor het verhogen van de energiereserves (glycogeen) en verschuift als gevolg hiervan de drempel van glycogeendepletie, wat zal resulteren in ‘de muur’.
De koolhydraten moeten worden verhoogd van 50-55% van de totale energie-inname tijdens de training tot ongeveer 65% tijdens de laatste week (ongeveer 300 g zetmeel per maaltijd).
Om de energiereserves op peil te houden en te versterken, is de maaltijd van de dag ervoor de belangrijkste (vandaar de beroemde pasta party!).

WAT HOUDT DIT IN? 

Plan je eetmomenten rond drie dagelijkse maaltijden en één tussendoortje. Vermijd snacken. 

Eet de hele week geen vlees met saus, geen hamburgers met frieten maar kies voor licht verteerbaar voedsel (geen koolsoorten, boontjes, uien, paprika's, enz.). 

In de laatste drie dagen voor de wedstrijd eet je zetmeelrijk voedsel en wit vlees, terwijl je ondertussen goed blijft hydrateren. Zorg ervoor dat je iets meer hydrateert dan nodig is, want koolhydraten worden opgeslagen met water (één gram koolhydraten heeft drie gram water nodig om opgeslagen te worden). 

De voorlaatste maaltijd is rijk aan koolhydraten: de Pasta Party! 
Bijvoorbeeld: een rijstsalade als voorgerecht, een hoofdgerecht op basis van pasta met een klein stukje witvis, wit vlees of kip zonder vel. En als toetje? Pudding of fruit op siroop. 

De laatste maaltijd voor de marathon: het ontbijt 
Deze maaltijd wordt idealiter drie uur voor de start genuttigd, moet licht en licht verteerbaar zijn (geen vers brood of sinaasappelsap!) en rijk aan koolhydraten. Beperk vetten en vezelrijk voedsel (geen rauw fruit en volkorenbrood). 

Secure payment