Waarom zijn zuurstof en de vo2 max zo belangrijk voor een sporter?

Waarom zijn zuurstof en de vo2 max zo belangrijk voor een sporter?

We hebben zuurstof nodig om te leven en des te meer zodra je een sport beoefent. Zuurstof krijgen we uitsluitend binnen via de ademhaling. Waarom zijn zuurstof en VO2 max zo belangrijk?

WAAROM ZUURSTOF?

Cellen bevatten mitochondriën. Zij zijn het die suiker omzetten in energie, in de vorm van ATP. Maar dit fenomeen is alleen mogelijke als er zuurstof is. Deze zuurstof wordt met behulp van rode bloedlichaampjes in de longen opgehaald en naar alle lichaamscellen gebracht.

Bij fysieke inspanning is er meer energie en dus meer zuurstof nodig. De ademhaling gaat sneller en het hartritme gaat omhoog om zo de mitochondriën van meer zuurstof te kunnen voorzien.

WAT IS DE VO2 MAX?

Bij lichamelijke inspanning, neemt de hoeveelheid gebruikte zuurstof toe tot een bepaalde grenswaarde: de VO2 max.

Dat is het maximale zuurstofvolume dat het lichaam bij extreme inspanning per minuut kan consumeren. Deze waarden verschillen per individu, geslacht, leeftijd en de mate van lichaamsbeweging. Zelfs als de inspanning steeds intenser wordt, kan het gebruikte zuurstofvolume niet boven de VO2 max uitkomen.

VO2 MAX: INDICATOR VAN HET UITHOUDINGSVERMOGEN

Aan de hand van de VO2 max kan de lichamelijke conditie en de progressie van een sporter  worden beoordeeld. Hoe hoger de VO2 max, hoe beter het uithoudingsvermogen, want er wordt meer energie geproduceerd. De VO2 max is gekoppeld aan het MAP: Het Maximale Aerobe Vermogen.

Het uithoudingsvermogen van een sporter is het vermogen om een inspanning die dicht bij de MAP licht, zo lang mogelijk vol te houden.

Maar let op, de VO2 max zegt niet alles: twee sporters met eenzelfde VO2 max hebben niet persé hetzelfde niveau. Je moet er rekening mee houden dat zuurstof niet alleen voor de spieren gebruikt wordt, maar ook voor andere organen: het hart en de hersenen.

HOE KUN JE JE VO2 MAX VERBETEREN?

Duurtrainingen (matige intensiteit, maar lange duur) zorgen voor een toename van het aantal mitochondriën in de spiervezels en haarvaten rond deze vezels. Dit type training leidt ook tot een toename van het systolische ejectievolume, d.w.z. het volume bloed dat bij elke hartcontractie wordt uitgestoten. Dankzij deze veranderingen kan er meer zuurstof bij de spieren komen en kunnen de spieren deze zuurstof ook beter benutten. Zo wordt de VO2 max verhoogd.

Secure payment