WAT IS HET BELANG VAN WATER IN HET MENSELIJK LICHAAM?

WAT IS HET BELANG VAN WATER IN HET MENSELIJK LICHAAM?

Of je nu wel of niet sportief bent ingesteld, water en lucht zijn onmisbaar voor het leven. De rol van water is hierbij fundamenteel. Ontdek, samen met voedingsdeskundige Isostar het belang van water voor het lichaam.

WATER, EEN VITAAL ELEMENT

Water is de belangrijkste bouwsteen van het lichaam. De hoeveelheid water in het lichaam verandert in de loop van het leven.

  • Naarmate je ouder wordt, neemt het af vanwege het verlies aan spiermassa. Zo is percentage lichaamsgewicht dat uit water bestaat bij een baby 74% en neemt, vanaf 50 jaar, af naar 50% bij een man en 47% bij een vrouw. Het gemiddelde percentage water in een volwassen lichaam is 65%, wat overeenkomt met ongeveer 45 liter water voor een sporter van 70 kg.
  • Bij magere mensen of mensen met een normaal postuur is het percentage hoger omdat vetweefsel minder water bevat dan spieren: 30% voor vetmassa (vetweefsel) versus 73-75% voor mager weefsel (spieren).
  • Mannen hebben een hoger percentage lichaamsgewicht aan water dan vrouwen vanwege een gemiddeld lagere vetmassa.

DE ROL VAN WATER IN HET LICHAAM

Water is onmisbaar in verschillende stofwisselingsfuncties van het menselijk lichaam.

THERMOREGULATIE

Het constant houden van de binnentemperatuur van het lichaam door warmte op te nemen en die vrij te geven in de vorm van zweet.

TRANSPORT- EN UITSCHEIDINGSSYSTEEM

Transport van voedingsstoffen, hormonen en enzymen in het bloed;

Zuurstoftransport naar de cellen.

Uitscheiding van metabolische afvalproducten in de urine.

CHEMISCHE REACTIES

Is betrokken bij veel chemische reacties en met name in de glycolyse die nodig is voor de productie van ATP (adenosinetrifosfaat  - de energie die gebruikt wordt voor spiercontractie).

SAMENSTELLING VAN GEWRICHTEN EN ORGANEN

Water is betrokken bij de smering van gewrichten (synovium) en van organen van het spijsverteringsstelsel (slijm en speeksel)

HOE BLIJF JE GOED GEHYDRATEERD?

Voor mensen met een zittend bestaan is een inname van ten minste 1 1/2 L water per dag voldoende. Als het erg warm is zou deze inname verhoogd moeten worden.

Een sporter moet erom denken zich voor, tijdens en na de inspanning te hydrateren.

Voor de inspanning: 50 tot 75 ml iedere 15 minuten gedurende de 2 uur voorafgaand aan de inspanning.

Tijdens de inspanning: 100 à 200 ml ieder kwartier

Het drinken van een isotone sportdrank type Hydrate & Perform heeft een drievoudig voordeel. Behalve voor optimale hydratatie zorgt het ook voor energie en natrium.

Na de inspanning: drink direct na de inspanning gedurende enkele uren met regelmatige tussenpozen.

 

Secure payment