WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN SPIRULINA BIJ FYSIEKE INSPANNING?

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN SPIRULINA BIJ FYSIEKE INSPANNING?

Natuurlijke spirulina is een goed voedingssupplement voor sporters want het is rijk aan eiwitten die helpen bij het opbouw en onderhouden van de spiermassa. Om de nieren niet te belasten, de aanbevolen dosering (3 tot 10 gr/dag afhankelijk van de herkomst) niet overschrijden.

VOOR SPIEREN IN VORM

Gedehydrateerde spirulina bevat ongeveer 60% eiwitten. Het heeft een goede eiwitkwaliteit omdat het de 8 onmisbare aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken (waaronder de BCAA) in de juiste hoeveelheid bevat. Deze aminozuren zijn nodig voor vernieuwing van de spieren.

Aminozuren zijn dus betrokken bij de opbouw en het behoud van de spiermassa en ook bij een goed herstel van de spieren.

VOOR GLYCOGEENRESERVES

  • Het suikergehalte is onvoldoende (15 tot 25%) om een rol van betekenis te spelen wat betreft de glycogeenreserves.
  • De vitamines uit de B-groep daarentegen zijn goed vertegenwoordigd en spelen een rol in de suikerstofwisseling hetzij door de opslag van glucose in de vorm van glycogeen, hetzij door de omzetting ervan in ATP, energiebron van de spieren.

 

Gehalte aan vitamines uit de B-groep van spirulina per 100g:

  • Vitamine B1: 2,4 mg
  • Vitamine B2: 3,7 mg
  • Vitamine PP: 13 m
  • Vitamine B5: 3,5 mg
  • Vitamine B6: 0,4 mg
  • Vitamine B9: 94 µg

VOOR EEN GOEDE ZUURSTOFVOORZIENING

Spirulina bevat ongeveer 29 mg ijzer. Dat is het belangrijkste bestanddeel van hemoglobine, onmisbaar eiwit voor zuurstoftransport in het bloed. Als het bloed de longen passeert, hecht zuurstof zich aan de hemoglobine en wordt zo naar de spieren getransporteerd. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het ijzer in spirulina non-heem-ijzer is en dus minder goed wordt opgenomen dan ijzer van dierlijke oorsprong.

OM OXIDATIE TEGEN TE GAAN

Spirulina bevat een blauw pigment, fycocyanine, waar een antioxiderende werking aan toe wordt geschreven. Ook vitamine E is een natuurlijk antioxidant. Deze gaat de vorming van vrije radicalen tegen. Bij fysieke inspanning verbruiken de spieren meer zuurstof dan normaal. Daardoor oxideren bepaalde moleculen die vervolgens voor het lichaam toxisch worden. In 100 gr spirulina zit ongeveer 5 mg vitamine E.

VOOR EEN GOEDE SPIERWERKING

100g spirulina bevat ongeveer 120mg calcium, 195g magnesium. Deze mineralen spelen een rol in spiercontractie.

Secure payment