ZIJN EIWITTEN ONMISBAAR BIJ KRACHTSPORT?

ZIJN EIWITTEN ONMISBAAR BIJ KRACHTSPORT?

Heb je als doel je spiervoorbereiding te verbeteren? Ontdek, dankzij de adviezen van onze Isostar voedingsdeskundige, hoe je de inname van voedingsstoffen kunt optimaliseren en je spiermassa kunt ontwikkelen.

 

VERGROTEN VAN DE SPIERMASSA

Bij regelmatige beoefening van kracht- en gewichtssporten (vechtsporten, bodybuilding, gewichtheffen, gevechtssporten) neemt de spiermassa en het energieverbruik toe. Het is de bedoeling om zowel de spiermassa als de erin opgeslagen hoeveelheid eiwitten te vergroten.

Bij massatoename moet de eiwitinname worden verhoogd (tussen 12 en 16% van de totale energie-inname) om zodoende eventuele tekorten die kunnen ontstaan door het gebruik van aminozuren bij spiercontractie aan te vullen en eiwitopbouw te bevorderen. Hierbij moet niet alleen rekening worden gehouden met de kwantiteit maar ook met de kwaliteit. Spiermassa hangt namelijk rechtstreeks samen met de kwaliteit van de eiwitinname.

Een eiwitrijk dieet moet aan bepaalde eisen voldoen:

  • de dagelijkse inname van 3 gr eiwit/kg/dag niet overschrijden
  • evenwicht tussen vetten, koolhydraten, eiwitten
  • drink minstens 2 l water/dag om afvalstoffen van eiwitten af te voeren
  • eet groente en fruit zonder enige terughoudendheid: zij zijn een bron van vitamines en mineralen die de spieren beschermen

Ten minste 2/3 van de eiwitten moet uit normale voeding komen en 1/3 uit suppletie met hoogwaardige eiwitten (eiwitten uit melk, soja).

Aangezien krachtsporters hun vetvrije massa (spieren) willen ontwikkelen en hun vetmassa willen beperken, doen zij er goed aan om voedingsmiddelen te verkiezen met een proteïne/lipide (P/L) ratio van boven de 1,5, dus vetarme voedingsmiddelen rijk aan hoogwaardige eiwitten. Die zijn voornamelijk te vinden in rood en wit vlees, pensproducten en zeevruchten.

DE CRUCIALE ROL VAN EIWITTEN

Eiwitten zijn complexe moleculen, opgebouwd uit een opeenvolging van aminozuren. Er zijn 20 verschillende aminozuren, waarvan 9 essentieel zijn en uit de voeding gehaald moeten worden omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken (synthetiseren).

De herkomst van eiwitten kan plantaardig (soja, granen, peulvruchten) of dierlijk (vlees, vis, ei, melkproducten) zijn.

Ze hebben verschillende essentiële functies

  • behoud en vernieuwen van weefsel, spiermassa,
  • groei en ontwikkeling van huid en botten
  • herstel van microscheurtjes in celwanden en spieren,
  • zuurstoftransport
  • noodvoorraad energie voor als de reserves zijn uitgeput,
  • als bouwstenen voor hormonen, peptides, enzymen, neurotransmitters en spiervezels onmisbaar voor het functioneren van het lichaam.

TIPS: WELKE EIWITPRODUCTEN TE CONSUMEREN?

Kies hoogwaardige eiwitten met een uitstekende voedingswaarde. De twee meest geconsumeerde eiwitten door sporters zijn zuiveleiwitten, meestal in poedervorm:

  • Aan de ene kant heb je wei-eiwit, ook wel "Whey Protein" genoemd, dat afkomstig is van het vloeibare deel van gestremde melk. Met het Whey Protein van Isostar voldoe je aan deze behoefte (22 gr wei-eiwit per portie)
  • Anderzijds kun je ook caseïne nemen, het belangrijkste eiwitbestanddeel van melk.

Tot slot is de High Protein 30 reep (23 g koolhydraten en 16 g eiwit per portie), die een combinatie is van eiwit en koolhydraten, meer geschikt voor lange trainingssessies!

Secure payment