HOE VOORKOM JE HYPOGLYCEMIE TIJDENS DE INSPANNING?

HOE VOORKOM JE HYPOGLYCEMIE TIJDENS DE INSPANNING?

Iedere sporter kan, bij langdurige inspanning, geconfronteerd worden met hypoglycemie, een daling van de bloedsuikerspiegel. Hoe kun je dit ongemak voorkomen?

TEKENEN VAN HYPOGLYCEMIE

Hypoglycemie uit zich op verschillende manieren: overmatig zweten, hartkloppingen, trillen, nervositeit, agressie, hongergevoel, verlaagd hartritme, enz.

Er kunnen ook andere verschijnselen optreden zoals concentratieproblemen of moeite zich uit te drukken, wazig zien of duizeligheid.

In het ergste geval kan hypoglycemie leiden tot bewusteloosheid.

WANNEER KAN HYPOGLYCEMIE OPTREDEN?

Bij een sporter komt hypoglycemie in 2 situaties voor:

BIJ HET BEGIN VAN DE INSPANNING

Aangezien het lichaam enkele uren heeft gevast, leidt de inname van snelle suikers vlak voor de inspanning tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. In reactie hierop scheidt het lichaam insuline uit (een bloedsuikerspiegelverlagend hormoon dat ervoor zorgt dat glucose in de cellen kan worden opgeslagen) dat het suikergehalte soms teveel doet dalen. Stress kan deze "reactieve hypoglycemie" nog versterken.

AAN HET EIND VAN DE OEFENING

Als de glycogeenreserves zijn uitgeput en te weinig suikers worden ingenomen, gaan de spieren bloedsuikers gebruiken.

HOE OM TE GAAN MET HYPOGLYCEMIE?

Zodra er hypoglycemie optreedt moet je of stoppen of de snelheid of intensiteit verlagen en snelle suikers opnemen, drankjes of gelletjes, om de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk te verhogen.

Denk erom dat je de gelletjes altijd in de buurt van een drankpost inneemt zodat je tegelijkertijd water kunt drinken om de gel kunt verdunnen omdat deze anders maagpijn kan veroorzaken.

HOE VOORKOM JE HYPOGLYCEMIE?

Hypoglycemie is meestal het gevolg van een verkeerde organisatie van de voedselinname rondom een wedstrijd.

  • De 2 laatste maaltijden voor de inspanning moeten rijk zijn aan koolhydraten.
  • Je moet niet te snel van start gaan
  • Nooit ravitaillering overslaan
  • Drink tijdens de inspanning, vooral als die lang duurt, om de 20 minuten een paar slokjes van een isotone inspanningsdrank zoals Isostar Hydrate and Perform Drink en neem een mondvol Isostar energiereep, Energy sport bar om te zorgen voor een constante aanvoer van suikers zonder de spijsvertering te veel te belasten.

Secure payment